Forfølgelse af kristne i Smyrna-distriktet (1911-1914)
Kapitel 5
Af George Horton

Kapitel fra George Hortons online-bog: The Blight of Asia
Dansk: Asiens svøbe

I 1911 blev jeg overført til Smyrna, hvor jeg forblev indtil maj 1917, da tyrkerne afbrød forbindelserne med USA. I perioden 1914-1917 var jeg ansvarlig for Entente-interesserne i Lilleasien og var i tæt kontakt med Rahmi Bey, den berømte og drevne generalguvernør under krigen.


Rahmi Bey
Generakguvernør af Smyrna.

De græske statsborgere i Lilleasien blev ikke forstyrret, fordi kong Konstantin, som forklaret af Rahmi Bey, i realiteten var allieret med Tyrkiet og forhindrede Grækenland i at gå ind i krigen. Rayaerne, eller Portens græske osmanniske undersåtter, fik på den anden side en afskyelig behandling. Disse mennesker var landets ekspert-håndværkere, ledende købmænd og fagfolk i byerne samt dygtige og moderne landmænd. Det var dem, der introducerede dyrkningen af de berømte Sultanina-rosiner, forbedrede tørring og dyrkning af tobak og byggede moderne huse og smukke byer. De var i fuld fart med at udvikle en civilisation, der i sidste ende ville have nærmet sig de klassiske dage i Ionien. En generel boykot blev erklæret mod dem, og plakater, der opfordrede muslimerne at udrydde dem, blev sat op i skoler og moskeer. De tyrkiske aviser offentliggjorde også radikale artikler, der ophidsede deres læsere til forfølgelse og massakre. Et møde i det konsulære korps blev afholdt, og der blev truffet beslutning at besøge valien og henlede Hans Excellences opmærksomhed på risikoen for, at disse artikler og denne agitation kunne forstyrre roen i en ellers fredelig provins.

Konsulerne besøgte valien, men ikke den tyske repræsentant, som påstod, at han ikke kunne deltage i et sådant træk uden udtrykkelig tilladelse fra sin regering. Denne handling af den tyske embedsmand på stedet er en anden bekræftelse af påstanden om, at Tyskland i vid udstrækning var medskyldig, sammen med dets tyrkiske allierede, i deportationerne og massakrerne på de kristne. Faktisk er der ikke megen tvivl om, at Tyskland dengang inspirerede til fordrivelsen af Lilleasiens osmanniske grækere som et af de indledende træk i den krig, det var ved at forberede.

Den glubske fordrivelse og terrorisering, ved mord og vold, af rayaerne langs Lilleasiens kyst, der ikke har fået den opmærksomhed den fortjener, har alle kendetegn på en krigsforanstaltning, fremkaldt af påstået "militær nødvendighed", og der er ingen tvivl om, at tyrkerne og tyskerne var allierede under krigen og agerede i fuldstændig samdrægtighed. En undersøgelse af dette spørgsmål kan findes i Publikation nr. 3 fra American Hellenic Society, 1918, i hvilken det erklæres, at én million, femhundredetusinde grækere blev fordrevet fra deres hjem i Thrakien og Lilleasien, og at halvdelen disse mennesker omkom som følge af deportationer, overgreb og hungersnød.

De voldsomme og opflammende artikler i de tyrkiske aviser, nævnt ovenfor, dukkede op uventet og uden nogen grund. De var så åbenlyst "inspirerede" af myndighederne, at det virker underligt, at selv uvidende tyrkere ikke forstod dette. Billige litografier blev også sat op, udført på den mest klodsede og primitive måde - helt tydeligt lokale produktioner. De viste grækere, der huggede tyrkiske babyer i stykker eller skar maven op på gravide muslimske kvinder, samt forskellige andre rent opdigtede scener, der ikke byggede på faktiske begivenheder eller på beskyldninger andetsteds fra. Disse blev hængt op i moskeer og skoler. Denne kampagne bar øjeblikkelig frugt og satte tyrkeren i dræbertilstand, en ikke særlig vanskelig ting at gøre.

En række sporadiske mord begyndte at blive begået i Smyrna såvel som i Saloniki; listen i avisen hver morgen var på mellem 12 og 20. Bønder på vej til arbejde i deres vinmarker blev skudt ned af tyrkerne fra skjulesteder bag træer og klipper. Et særligt grusomt tilfælde kommer i minde: To unge mænd, der kort forinden havde afsluttet deres studier på en højere skole, tog ud til en vingård for at tilbringe natten i coulaen (hus på landet). I løbet af natten blev de kaldt til døren og hugget ned med økser. Til slut blev alle rayaerne, i at antal af adskillige hundrede tusinde, fordrevet fra deres gårde eller landsbyer. Nogle blev deporteret til det indre af landet, men mange formåede at undslippe ved hjælp af robåde til de omkringliggende øer, hvorfra de spredtes over hele Grækenland. Et par tusinde tyrkere ødelagde regionen, som grækerne var ved at udvikle og gøre frugtbar, fra Pergamon hele vejen ned langs kysten til Lidja. Jeg rejste gennem hele regionen og tog fotografier af de ødelagte gårde og landsbyer. Både var blevet forvandlet til brænde; blomstrende, omhyggeligt plejede vinmarker og arealer med rødder var blevet gravet op og brugt som brændsel.

De fleste kristne huse i Lilleasien er bygget over en træramme, der tjener som et jordskælvssikkert skelet for væggene af sten og mørtel. Tyrkerne rev husene ned ved at lægge et stykke tømmer på tværs af indersiden af vinduet - eller døren - og spænde et hold bøfler eller okser for. En tyrker ville opholde sig i et af husene med sin kone, eller med sine geder og kvæg, og rive husene ned i en cirkel omkring sig. Når radius blev ubekvemt stor, flyttede han ind i midten af en anden klynge huse. Formålet med at ødelægge husene var at få fat i træet og bruge det som brænde.

Både på dette tidspunkt og under forløbet af Den Store Krig, blev rayaerne indkaldt til hæren, hvor de blev behandlet som slaver. De blev ikke givet våben, men blev beskæftiget med at grave skyttegrave og gøre lignende arbejde, og da de hverken blev forsynet med mad, tøj eller husly, omkom et stort antal af dem af sult og kulde.

Begyndelsen på opførelsen af det "Store Tyrkiske Bibliotek" i Smyrna var særlig interessant som en illustration af racens mentalitet. Kristne blev brugt som arbejdskraft, tugtemestrene var selvfølgelig tyrkere bevæbnet med piske. Da jeg en dag gjorde generalguvernør Rahmi Bey opmærksom på, at der ikke var tilstrækkeligt med bøger på hans modersmål til at retfærdiggøre opførelsen af så stor en bygning, svarede han:

Det første er at have en bygning. Hvis vi har en bygning, vil bøgerne nødvendigvis komme for at fylde den, og selv hvis de ikke gør, vil vi oversætte alle de tyske bøger til tyrkisk.

Bygningen blev aldrig gjort færdig, følgelig er bøgerne ikke blevet skrevet.


Den lange linje der fører til død.
Deportation af kristne fra deres hjem til den tørre ødemark for at dø.
George Horton

George Horton (1859-1942) var medlem af det amerikanske diplomatiske korps og var indehaver af flere konsul-embeder, i Grækenland og Det Osmanniske Rige, i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Horton ankom oprindeligt til Grækenland i 1893 og vendte hjem fra Grækenland 30 år senere i 1924. I to forskellige perioder var han amerikansk konsul og amerikansk generalkonsul i Smyrna, kendt som Izmir i dag, første gang mellem 1911-1917 (indtil afbrydelsen af de diplomatiske forbindelser mellem USA og Det Osmanniske Rige under 1. Verdenskrig), og anden gang mellem 1919-1922 under den græske administration af byen under den græsk-tyrkiske krig. Den græske administration af Smyrna blev udnævnt af de allierede magter efter Tyrkiets nederlag i 1. Verdenskrig og indtagelsen af Smyrna. (Kilde: Wikipedia)
Skriv det, du ser, ned i en bog, og send den til de syv menigheder, til Efesos og til Smyrna og til Pergamon og til Thyatira og til Sardes og til Filadelfia og til Laodikea.

Johannes' Åbenbaring 1:11
Indholdsfortegnelse

 1. Tyrkiske massakrer, 1822-1909
 2. Gladstone og de bulgarske grusomheder
 3. Første skridt i ungtyrkernes program (1908-1911)
 4. Den sidste store selamlik (1911)
 5. Forfølgelse af kristne i Smyrna-distriktet (1911-1914)
 6. Massakren i Fokaia (1914)
 7. Nyt lys på de armenske massakrer (1914-1915)
 8. Walter M. Geddes' beretning
 9. Information fra andre kilder
 10. Den græske landgang i Smyrna (maj 1919)
 11. Den hellenske administration i Smyrna (15. maj 1919 - 9. september 1922)
 12. Den græske retræte (1922)
 13. Smyrna som den var
 14. Ødelæggelsen af Smyrna (september 1922)
 15. De første foruroligende rygter
 16. Tyrkerne ankommer
 17. Hvor og hvornår brandene blev antændt
 18. Ankomsten til Athen
 19. Yderligere detaljer erfaret efter tragedien
 20. Den historiske betydning af Smyrnas ødelæggelse
 21. Antallet af dræbte
 22. Vor flådes redning af liv
 23. Den vestlige verdens ansvar
 24. Italiens planer for Smyrna
 25. Frankrig og kemalisterne
 26. Massakren på den franske garnison i Urfa
 27. Det britiske bidrag
 28. Den tyrkiske fortolkning af Amerikas holdning
 29. Skabelsen af Mustafa Kemal
 30. Vore missionsinstitutioner i Tyrkiet
 31. Amerikanske institutioner under tyrkisk styre
 32. Pastor Ralph Harlow om Lusanne-traktaten
 33. Muhamedanisme og kristendom
 34. Koranen og Bibelen
 35. Muhammeds eksempel
 36. Fifty-fifty-teorien
 37. Lilleasien, en kirkegård for græske byer
 38. Genlyd fra Smyrna
 39. KonklusionOversættelse: Bombadillo